Natur och historia


De gräsbevuxna branterna, mer kända som Backafallen, är dramatiska och lyfter Ven ur havet vilket ger ön den säregna formen av en platå. Tack vare denna form är Ven som en enda stor utsiktplats för sina besökare och den magnifika vyn över de svenska och danska kusterna sträcker sig hela vägen till Öresundsbron.

På grund av Backafallens speciella värden är de skyddade som naturreservat. Den vackra Rosenmalvan som växer på branterna och på sina ställen även uppe på ön är ett exempel på att Backafallen är speciella och värda att skydda. De dramatiska Backafallen bryts dock på sina ställen av med mjuka och inbjudande sandstränder. Är du sugen på ett dopp ska du alltså bege dig ner till någon av Vens stränder!

Vens speciella natur kan till viss del förklaras med att Ven också har en mycket speciell historia. För 8-10 000 år sedan förenade en landbrygga Själland och Skåne och det som i dag är ön Ven utgjorde landbryggans högsta punkt. Således kan Ven vara den del av Sverige som först beträddes av människan vilket också förklarar varför Ven är så rikt på fornfynd.

Tycho Brahe


Under 1500-talets andra del präglades Ven av Tycho Brahes närvaro och hans vetenskapliga bedrifter som har gjort Ven känt långt utanför Sveriges gränser.

Tycho Brahe föddes år 1546 på Knutstorps slott i Skåne som vid denna tid var en dansk provins. Efter studier runt om i Europa gjorde Tycho Brahe den upptäckt som skulle komma att bli startskottet för hans vidare karriär - han upptäckte en ny stjärna vilket fick den danska kungen att inse Tycho Brahes vetenskapliga kunnighet. Kungen gav därför ön Ven som en förläning till den unga adelsmannen Tycho Brahe.

På Ven skapade Tycho Brahe vad som i dag anses vara en av de viktigaste platserna inom vetenskapshistorien. Mitt på Ven forskade Tycho Brahe och hans assistenter målmedvetet inom ämnen som astronomi, meteorologi och kartografi. Till följd av detta är Tycho Brahe en av de fem vetenskapsmän som lade grunden för dagens moderna världsbild. Hans slott Uraniborg på Ven blev under två intensiva decennier en mötesplats för vetenskapsmän och kungligheter från hela Europa. Slottet revs under 1600-talet och i dag återstår endast den underjordiska delen av hans observatorium Stjärneborg. Mitt på Ven i före detta Allhelgonakyrkan ryms sedan 2005 det moderna Tycho Brahe museet som omges av en vacker renässansträdgård. Så om ni vill veta mer om den spännande historien om Tycho Brahe, hans vetenskapliga bedrifter och liv på Ven får ni inte missa att stanna till här!

Att färdas på Ven

Vens landskap korsas av grusvägar och cykelstigar som leder ner till de idylliska hamnarna. Sätten att ta sig fram på Ven är många. De flesta besökare cyklar men det är också fullt möjligt att åka buss, traktor och vagn, häst och vagn eller varför inte promenera i stilla mak.

Lokala produkter

När du är på Ven får du inte missa all mat och dryck som produceras här och som serveras på många av öns trevliga restauranger. Tack vare Vens vädermässigt gynnsamma läge kan Ven stoltsera med Europas nordligaste odlingar av durumvete som blad annat blir till läckra bakverk, venpasta med mera. Getost, rapsolja och glass är andra produkter som tillverkas lokalt på ön. På Ven finner ni också det unika whiskydestilleriet som bland annat erbjuder spännade guidningar av destilleriet.

Konst och hantverk

På Ven finner du även flera konstnärer som har hämtat sin inspiration av det vackra ljuset och miljön. Här finns alltså åtskilliga ateljéer och gallerier och under Kristi Himmelfärdshelgen arrangeras varje år en konstrunda då alla konstnärer håller öppet hus.

Aktiviteter

De olika verksamheterna på Ven har även många aktiviteter att erbjuda sina besökare. Exempelvis finns det en vacker 9-hålsbana för golfspelaren, fotbollsgolf erbjuds den som hellre spelar med fötterna och skulle du hellre vilja njuta av en massage så är det också möjligt.

Om du vill veta mer om Vens historia ska du besöka den vackra Nämndemansgården där Hembygdsföreningen har flera utställnigar, bland annat en om Vens tegelbruksepok.