Ven, det perfekta utflyktsmålet

Ven är det perfekta utflyktsmålet då det är lättillgängligt och har väldigt mycket att erbjuda sina besökare vilket ni kan läsa mer om under rubrikerna Äta & BoFärdas på VenSe & GöraProdukter från Ven och Konst & Butiker. På Venkalendern kan ni se vilka verksamheter som håller öppet just den dagen som ni planerar att åka till Ven. Är det något ställe som ni önskar besöka som inte anger att de håller öppet när ni ska besöka Ven rekommenderar vi er höra av er till stället ändå och kontrollera deras öppettider.

Vill ni ha ytterligare tips ska ni även besöka någon av sidorna Upplev VenVenguidenI Love Hven eller VisitHven


Vens naturreservat

Större delen av Vens kuststräcka är naturreservat på grund av den artrikedom som återfinns här, vad gäller såväl djur och växter. Exempelvis lever jätte-fräken här men som på fastlandet endast återfinns i ett fåtal exemplar. Även Vens fågelfauna är artrik och backsvalan som häcka i hålor i de nakna erosionsbranterna är en av karktärsarterna i faunan. Vens insektsfauna innehåller också flera hotade arter.

Ven har årligen ett stort antal besökare och således även Vens naturreservat. Så vill vi också att det ska vara, att alla ska kunna ta del av Vens vackra och unika natur men därför är det också viktigt att alla respekterar de bestämmelser som gäller inom naturreservatet. För att det inte ska råda några tvivel om vilka bestämmelserna är finner ni dessa, tillsammans med en karta över området, ombord på Ventrafikens fartyg, utanför terminalen i Landskrona samt kan ni ladda ner en PDF nedan.

Läs gärna mer om Vens naturreservat och dess fauna på Länsstyrelsens hemsida.


Natur och historia

De gräsbevuxna branterna, mer kända som Backafallen, är dramatiska och lyfter Ven ur havet vilket ger ön den säregna formen av en platå. Tack vare denna form är Ven som en enda stor utsiktplats för sina besökare och den magnifika vyn över de svenska och danska kusterna sträcker sig hela vägen till Öresundsbron.

På grund av Backafallens speciella värden är de skyddade som naturreservat. Den vackra Rosenmalvan som växer på branterna och på sina ställen även uppe på ön är ett exempel på att Backafallen är speciella och värda att skydda. De dramatiska Backafallen bryts dock på sina ställen av med mjuka och inbjudande sandstränder. Det är alltså ner till stränderna du ska bege dig om du är sugen på ett dopp!

Vens speciella natur kan till viss del förklaras med att Ven också har en mycket speciell historia. För 8-10 000 år sedan förenade en landbrygga Själland och Skåne och det som i dag är ön Ven utgjorde landbryggans högsta punkt. Således kan Ven vara den del av Sverige som först beträddes av människan vilket också förklarar varför Ven är så rikt på fornfynd.

Tycho Brahe

Under 1500-talets andra del präglades Ven av Tycho Brahes närvaro och hans vetenskapliga bedrifter som har gjort Ven känt långt utanför Sveriges gränser.

Tycho Brahe föddes år 1546 på Knutstorps slott i Skåne som vid denna tid var en dansk provins. Efter studier runt om i Europa gjorde Tycho Brahe den upptäckt som skulle komma att bli startskottet för hans vidare karriär – han upptäckte en ny stjärna vilket fick den danska kungen att inse Tycho Brahes vetenskapliga kunnighet. Kungen gav därför ön Ven som en förläning till den unga adelsmannen Tycho Brahe.

På Ven skapade Tycho Brahe vad som i dag anses vara en av de viktigaste platserna inom vetenskapshistorien. Mitt på Ven forskade Tycho Brahe och hans assistenter målmedvetet inom ämnen som astronomi, meteorologi och kartografi. Till följd av detta är Tycho Brahe en av de fem vetenskapsmän som lade grunden för dagens moderna världsbild. Hans slott Uraniborg på Ven blev under två intensiva decennier en mötesplats för vetenskapsmän och kungligheter från hela Europa. Slottet revs under 1600-talet och i dag återstår endast den underjordiska delen av hans observatorium Stjärneborg. Mitt på Ven i före detta Allhelgonakyrkan ryms sedan 2005 det moderna Tycho Brahe museet som omges av en vacker renässansträdgård. Så om ni vill veta mer om den spännande historien om Tycho Brahe, hans vetenskapliga bedrifter och liv på Ven får ni inte missa att stanna till här!